Info

SUBMTITLE

Herdenking 27-11-2017 Lichtjeswandeling


Herdenking ceremonie bij het Joodse Schooltje. Lichtjeswandeling door Leek langs de woningen van de voormalige Joodse inwoners. Afsluiting van de ceremonie in het gemeentehuis van Leek.

Op maandag 27 november 2017 werd herdacht dat de Joden uit Leek en Oostwold  vijfenzeventig jaar geleden werden opgepakt en naar Westerbork werden afgevoerd.

Vanuit Westerbork werden zij op transport gezet naar de vernietigingskampen.

In de zomer van 1942 werd op 7 juli de eerste groep Joodse mannen tussen de achttien en vijfenvijftig jaar oud opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd. Zij zouden in het zogenaamde ‘werkkamp’ Westerbork gaan werken. De meeste mannen gingen daar niet aan het werk maar werden op de eerste twee transporten van 15 en 16 juli uit Westerbork naar Auschwitz doorgestuurd.

Tussen  7 juli en 27 november  kwamen nog enkele families  in Westerbork terecht .

De grootste groep Joden werd op vrijdag avond 27 november opgepakt.

Het was sjabbat-avond en iedereen was thuis. Rond twaalf uur ’s nachts werden ze naar het gemeentehuis van Leek gebracht.

Daar werden zij gevangen gehouden en op zaterdag met de Drachtstertram weggevoerd via Groningen naar Westerbork.

Een paar zieke ouderen en een verzorgend familielid werden in februari 1943 opgepakt en naar Westerbork getransporteerd.

 

Van alle 62 Joden die zijn opgepakt keerde slechts één vrouw, Ruth Stein-Issen uit de kampen terug. Zij was voor de oorlog met haar man uit Duitsland gevlucht en woonde in Oostwold.

 

Tien Leekster Joden zijn in het najaar van 1942 onder gedoken en hebben de oorlog overleefd, waaronder een baby. 

De herdenking ceremonie begon bij het Joodse Schooltje. Daarna volgde een wandeling met lichtjes door het centrum naar het gemeentehuis van Leek. De herdenking werd afgesloten in het gemeentehuis van Leek.