Info

SUBMTITLE

Stolpersteine in Leek, eerste en tweede plaatsing

Eerste plaatsing van Stolpersteine 

Op dinsdag 3 november 2015 werden in Leek 13 Stolpersteine gelegd. 

Locatie: 't Piepke 4

               

Familie Denneboom, v.l.n.r. Staand moeder Eva,vader Herman, Ducie en opa Hartog. Zittend Hertha, Leo en Selma. Juli 1942 Piepke Leek.

Hartog Denneboom werd geboren op 31 juli 1855 in Beilen. Hij was de zoon van Heiman Denneboom en Betje van Hasselt. Hij trouwde met Duifje Lehmans en zij kregen vier zonen. Zijn vrouw overleed op 14 september 1934 in Leek en werd begraven op de Joodse begraafplaats aan de Diepswal in Leek   

Hartog kwam samen met zijn kleindochter Ducie (Duifje) op 5 oktober 1942 in Westerbork terecht Op 6 november werd hij gedeporteerd naar Auschwitz waar hij op 9 november 1942 werd vermoord. Hij werd 87 jaar oud.      

Herman Henri Denneboom werd geboren op  2  januari  1896 in Nietap/Roden. Hij was de tweede zoon van Hartog en Duifje. Hij had samen met zijn broer Bram de manufacturenwinkel van zijn vader overgenomen. Herman was getrouwd met Eva Nathans en zij hadden drie dochters ; Ducie ,Selma en Hertha.  Herman kwam op 7 juli  in Westerbork en werd op 16 juli 1942 op het tweede transport uit  Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 16 augustus  1942 werd vermoord. Hij werd 46 jaar oud. Zijn vrouw Eva en de twee dochters, Selma en Hertha  doken onder in Zeist en hebben de oorlog overleefd.

 

   Leo en Ducie op de Drachtster tram.

Salomon Joël  (Leo genoemd) van Essen  werd op 18 mei 1915 Groningen geboren. Hij was de zoon van Julius van Essen en Vrouwke Frank.  Leo deed de Hachsjara opleiding voor Palestina pionier, leerling landbouwer. In juli 1942 trouwde hij met Duifje (Ducie) Denneboom. Op 19 augustus 1942 om 10 uur s’morgens kwam op het gemeentehuis Leek telefonisch bericht dat Leo zich moest melden voor Westerbork.  Leo werd in Westerbork te werk gesteld bij boeren in de omgeving . Hij verbleef samen met Ducie een jaar in Westerbork. Op 14 september 1943 werd hij samen met Ducie uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 1 december  1943 werd vermoord. Hij werd 28 jaar oud.

Duifje( Ducie genoemd) Denneboom  werd op 19 oktober 1922 in Leek geboren. Zij was de oudste dochter  van Herman en Eva Denneboom- Nathans. Ducie deed  de Hachsjara opleiding voor Palestina pionier. Ducie trouwde in juli 1942 met Leo. Zij zouden hun Choepa op 20 augustus in Leek houden maar toen zat Leo al gevangen in Westerbork. Ducie kwam samen met haar opa Hartog Denneboom begin oktober in Westerbork terecht. In Westerbork hadden Ducie en Leo hun Choepa. Ook Ducie werd bij boeren te werk gesteld en ging samen met Leo op 14 september 1943 op transport naar Auschwitz.  Vanuit Auschwitz ging Ducie in 1944 met de “Dodenmars naar Bergen-Belsen”. In Bergen -Belsen werd zij door ziekte en uitputting op 22 maart  1945 vermoord.     

 

Locatie 't Piepke 1-1

Abraham (Bram) Denneboom werd geboren op 28 april 1900 in Nietap/ Roden. Hij was de derde zoon van Hartog en Duifje Denneboom-Lehmans. Samen met zijn broer Herman runde hij de manufacturenwinkel. Hij was getrouwd met Elli Allegonda Gans. Elli kon onderduiken in Nietap en heeft de oorlog overleefd. Bram kwam samen met zijn boer Herman op 7 juli in Westerbork terecht en werd  met hetzelfde transport op 16 juli  1942 naar Auschwitz gedeporteerd  waar hij op 28 juli 1942 werd vermoord. Bram werd 42 jaar oud.          

Henri Barend Polak werd geboren op 16 oktober  1902 in Rotterdam. Hij was boekhouder bij de vleesexportfabriek van Dam & Co in Leek. Henri was getrouwd met Henriette Frieda van Beets. Zij zat  op hetzelfde onderduik adres als Elli Denneboom-Gans en heeft de oorlog overleefd. Henri kwam op 7 juli 1942 in Westerbork . Hij werd op het allereerste transport van 15 Juli 1942 uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 30 september 1942 werd vermoord. Henri  werd 39 jaar oud.

 

Locatie: Bosweg  16

Mozes Cohen werd geboren op 21 september 1856 in Wildervank. Hij was de zoon van Hartog Juda Cohen en Rachel Mozes Polak. Mozes was weduwnaar van Saartje Denneboom. Saartje Cohen-Denneboom was de zus van Hartog Denneboom uit  Leek. Zij overleed op 30 november 1941 in Leek en werd begraven op de Joodse Begraafplaats  in Leek. Mozes woonde bij het gezin van zijn dochter Bartha. Mozes werd op 27 november samen met de anderen opgepakt en naar Westerbork getransporteerd.  Op 23 januari werd hij uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 26 januari werd vermoord. Mozes werd 86 jaar oud.

Benno met zijn ouders Samuel en Bartha van Dam

Samuel van Dam werd  geboren op 11 maart 1886 in Leek. Hij was de zoon van Berend van Dam en Frouwke Jozephs Meijer.  Hij was getrouwd met Bartha Cohen en zij hadden één zoon Benno Levie. Hij was koopman van beroep. Samuel werd op 20 augustus onder begeleiding van agenten in burger naar het station in Groningen gebracht en vervolgens naar Westerbork afgevoerd. Op 31 augustus  1942 werd hij uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op 3 september werd vermoord. Samuel werd 56 jaar oud.               

Bartha Cohen werd geboren op 16 februari 1893 in Wildervank. Zij was de dochter van Mozes Cohen en Saartje Denneboom. Zij was getrouwd met Samuel van Dam en kreeg één zoon Benno Levie genaamd. Haar vader woonde in bij haar gezin.  Het gezin ging veel om met  de familie Denneboom.  Bartha werd op 27 november in Leek opgepakt en naar Westerbork afgevoerd. Op 11 januari 1943 werd zij uit Westerbork naar  Auschwitz gedeporteerd  waar zij op 14 januari 1943 werd vermoord. Bartha werd 49 jaar oud.

 

 v.l.n.r. Ducie Selma en Benno.

 

Benno Levie van Dam werd op 3 oktober 1923 in Leek geboren. Hij was de enige zoon van Samuel van Dam en Bartha van Dam Cohen. Benno was bankwerker van beroep. Benno trok veel op met de zussen Ducie, Selma en Hertha Denneboom, dat waren zijn achternichtjes. Hij werd op 27 november in Leek opgepakt en naar Westerbork afgevoerd.  Op 23 februari 1943 werd hij uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij op  30 april 1943 werd vermoord. Benno werd 19 jaar oud.

 

Locatie: Bosweg  4          

Caroline Benima werd geboren op 15 augustus 1885 in Bunde (Duitsland). Zij was de dochter van Mozes Levie Benima en Frederika Levij . Carolina was de weduwe van  Jozef van Dam die op 5 februari  1942 verongelukte in Leek . Zijn begrafenis was de laatste op de Joodse begraafplaats van Leek.  Caroline werd samen met haar zus Jeanette die bij haar inwoonde, op 27 november 1942 opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Zij werd op 12 december 1942 uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar zij op 15 december  1942 werd vermoord. Caroline werd 57 jaar oud.                                                                                                    Drie kinderen van Caroline en Jozef hebben de oorlog overleefd. Ter nagedachtenis aan hun moeder en broer, Caroline en Leo, is door de familie een gedenksteen geplaatst op de Joodse begraafplaats van Leek.

zittend links onder Leo van Dam

Leo van Dam werd geboren op 3 december 1917 in Leek. Hij was de jongste zoon van Jozef van Dam en Caroline Benima. Hij was bedrijfsleider van beroep. Leo werd op 7 juli 1942 in Leek opgepakt en naar Westerbork afgevoerd. Hij werd op 15 juli 1942, op het eerste transport  uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en op 30 september  1942 in Auschwitz vermoord. Leo  werd 24 jaar oud.    

Jeanette Benima werd geboren op 27 maart 1891 in Bunde (Duitsland). Zij was de dochter van  Mozes Levie Benima en Frederika Levij. Jeanette was ongetrouwd en woonde bij haar zus Caroline en haar gezin. Op 27 werd zij samen met haar zus opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Op 12 december 1942 werden beide zussen uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar zij op    15 december werden vermoord. Jeanette werd 51 jaar oud.    

 


 

Heel bijzonder was dat uit Israël de nabestaanden van de familie Denneboom en van de familie van Dam-Benima aanwezig waren bij de onthulling van de Stolpersteine van hun familieleden. Het is voor hen en alle verdere aanwezigen een zeer indrukwekkende plechtigheid geweest.

        

  

Tweede Plaatsing van Stolpersteine 

Op vrijdag 6 mei 2016 werden 10 Stolpersteine gelegd voor de huizen van Joodse slachtoffers van de naziterreur.

De Stolpersteine op 6 mei 2016 waren voor Mozes Levie op De Dam, de familie Oudgenoeg wonende in de H.J.Smitstraat, de familie Levij die aan de Midwolderweg woonachtig waren en Hermann Stein die in Oostwold woonde.

 

                                                       

                                                            De Dam                                          Mozes Levie                                 

Locatie: De Dam 50/52

Mozes Levie werd op 30 april 1913 in Leek geboren. Zijn ouders waren Samuel Levie en Jettina Lowina Levie.                                Hij was getrouwd met Sophia van der Wijk, geboren op 10 november 1915 in Hoogeveen. Mozes had samen met Sophie de winkel van zijn vader Samuel Levie overgenomen. Mozes Levie werd op 2 oktober 1943 in Vught vermoord. Hij werd 30 jaar oud.                Zijn vrouw Sophie heeft door onder te duiken aan de Jonkersvaart, de oorlog overleefd.

 

Locatie:  H.J. Smitstraat 12    

      v.l.n.r. Sophie, Elzina en Rika.  rechts onder gehurkt Elzina.

 

Johan Oudgenoeg werd op 21 juli 1894 in Roden geboren. Zijn ouders waren Jakob Oudgenoeg en Rika Nieveen. Hij was rund- en varkensslager van beroep. Johan was getrouwd met Roosje Gudema. Zij hadden drie dochters. Rika, de oudste trouwde in 1941 en woonde in Groningen. De 18 jarige Sophie en de 14 jarige Elzina woonden nog bij hun ouders thuis. Johan Oudgenoeg werd in juli 1942 in Leek opgepakt en is op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord. Hij werd 48 jaar oud.

Roosje Gudema werd op 22 juni 1896 in Borger geboren. Haar ouders waren Nochum D. Gudema en Sophie Waag. Zij trouwde met Johan Oudgenoeg uit Leek, en kreeg drie dochters. Roos werd samen met haar dochters Sophie en Elzina op 27 november 1942 in Leek opgepakt. In het gemeentehuis schreef zij gauw nog even een briefkaart aan de Leekster vrienden de familie Klaassens.

Roosje Gudema werd op 11 december 1942, samen met haar twee dochters in Auschwitz vermoord. Zij werd 46 jaar oud. Ook haar getrouwde dochter Rika en schoonzoon die in Groningen woonden  hebben de oorlog niet overleefd.  Sophie Oudgenoeg werd op 9 maart 1924 in Leek geboren. Zij was de tweede dochter van Johan Oudgenoeg en Roosje Gudema. Sophie was dienstbode van beroep. Zij mocht in de oorlog niet langer bij niet-Joden in dienst zijn. Samen met haar moeder en zus werd zij in Leek opgepakt op 27 november 1942. Alle drie werden op dezelfde dag, op 11 december 1942 in Auschwitz vermoord. Sophie werd 18 jaar oud

Elzina Oudgenoeg werd op 1 maart 1928 in Peize geboren. Zij was de jongste dochter van Johan Oudgenoeg en Roosje Gudema, en zus van Rika en Sophie. Zij mocht niet meer in Leek naar school. Zij werd met haar moeder en zus Sophie op 11 december 1942  in Auschwitz vermoord. Zij werd 14 jaar oud.

 

Locatie: Midwolderweg 11, Leek                  

Izak Levy werd op 21 november 1861 in Leek geboren. Zijn ouders waren Meijer Levij en Saartje van Dam. Izak Levy was weduwnaar van Sofia Abramina van Dam. Izak Levy werd in maart 1943 in Leek, samen met andere bejaarde Leekster Joden, opgepakt en naar Westerbork afgevoerd. Izak werd op 20 maart 1943 in Sobibor vermoord. Hij werd 81 jaar oud.

Meijer Levij werd op 24 december 1899 in Leek geboren. Zijn ouders waren Izak Levy en Sophia Abramina van Dam. Meijer Levij was van beroep koopman en exportslager. Hij trouwde in 1941 met de 37 jarige Betje van der Wijk. Zij kregen op 5 december 1941 een zoontje Izak geboren in Leek. Meijer Levij werd in juli  1942 in Leek opgepakt en hij werd op 19 augustus 1942 in Auschwitz vermoord. Hij werd 42 jaar oud.

Betje van der Wijk werd op 19 januari 1904 in Zutphen geboren. Haar ouders waren Izaak van der Wijk en Hanne Mozes Klint.        Zij trouwde in 1941 in Groningen met Meijer Levij uit Leek en op 5 december 1941 werd hun zoontje Izak in Leek geboren.          Betje van der Wijk werd op 11 december 1942 samen met haar zoontje in Auschwitz vermoord. Zij werd 38 jaar oud.

Izak Levij werd op 5 december 1941 in Leek geboren. Zijn ouders Meijer Levij en Betje van der Wijk waren in januari van dat jaar getrouwd. Izak was acht maanden oud toen zijn vader in de zomer van 1942 werd opgepakt en vermoord. Izak Levij werd samen met zijn moeder op 11 december 1942 in Auschwitz vermoord. Hij werd 1 jaar oud.

 

                                              

     

Locatie: Hoofdstraat 241, Oostwold.                 

Hermann Stein werd op 7 januari 1908 in Keulen geboren. Zijn ouders waren Heinrich Michael Stein en Amalia Helene Sommer. Hermann Stein was getrouwd met Ruth Issen. Ruth werd op 18 februari 1914 in Essen geboren. Hermann was van beroep manufacturier. Hij en zijn vrouw waren voor het naziregime uit Duitsland gevlucht en woonden in Oostwold. Zij werden beide opgepakt en op 28 november 1942 naar Westerbork afgevoerd.                                                                                                          Hermann Stein werd in juni 1943 in Blechhammer vermoord . Hij werd 35 jaar oud. Zijn vrouw Ruth overleefde de kampen en was de enige uit Leek weggevoerde persoon die terug kwam uit de concentratiekampen.


 

Foto's Tweede ceremonie                            

 

Stolpersteine Leek derde plaatsing

Op 8 augustus 2017 plaatste Gunter Demnig 20 stenen.

Op 7 september 2017 werden 20 Stolpersteine onthuld. Het ging hier om 18 Joodse oorlogsslachtoffers in de gemeente Leek en 2 in Nietap, gemeente Roden.

 

 TOLBERTERSTRAAT 61

 SCHREIERSHOEK 13

 THEDEMALAAN

 

Korte levensloop berichten bij de derde plaatsing STOLPERSTEINE

LOCATIE 1 Tolberterstraat 61

Abraham Levij van Dam werd geboren op 2 augustus 1886 in Leek. Zijn ouders waren Simon van Dam en Reintje Levie. Hij was getrouwd met Jetje de Jonge. Zij hadden één zoon : René Simon van Dam, die Renny werd genoemd. Abraham was directeur van de exportslagerij van Dam en Co. Abraham werd op 4 oktober 1942 opgepakt en op 19 februari 1943 in Auschwitz vermoord, hij werd 56 jaar oud.

 De Dam Leek, links naast het Hervormde kerkje de exportslagerij van Dam.

 

Jetje de Jonge werd geboren op 26 maart 1902 in Musselkanaal. Haar ouders waren Roos de Jonge en Lewina Cohen. Jetje was getrouwd met Abraham Levij van Dam. Zij hadden één zoon : René Simon van Dam, die Renny werd genoemd. Jetje werd Jette genoemd en was voor haar huwelijk verpleegster van beroep. Jetje werd samen met haar zoontje op 14 november 1942 opgepakt en op 19 februari 1943 in Auschwitz vermoord, zij werd 40 jaar oud.

René Simon van Dam werd geboren op 1 maart 1932 in Groningen. Hij werd Renny genoemd. Zijn ouders waren Abraham Levij van Dam en Jetje de Jonge. René werd samen met zijn moeder op 14 november 1942 opgepakt en op 19 februari 1943 in Auschwitz vermoord, hij werd 10 jaar oud.  

 

Verhaal bij deze locatie :

Links woonde Abraham (Abram genoemd) van Dam met zijn vrouw en zoontje. In het rechter pand zijn broer Levie en zus Bettie.

Abram’s jeugd werd getekend door armoe. Ondanks de inspanningen van zijn ouders hadden zij het door ziekte en sterfgevallen niet breed (3 kinderen stierven jong en één werd blind). In de voorkamer van hun woning aan de Schreiershoek werd door de vader geslacht. Abram merkte al vroeg hoe het was om te leven van de bedeling. Als “niet-betalend” kind op school en in de Joodse gemeente, waar zijn vader niet werd gevraagd voor een functie. Het is niet vreemd dat Abram en zijn gehandicapte broer Levie (hij was klein en had een bochel) maar één wens hadden en dat was om uit de wereld van de armoede te komen. Abram begon al op achtjarige leeftijd een kalfje te kopen bij boeren en bracht zo geld binnen. Het gebeurde dat hij in Tolbert vroeg: Hou loat is’t ? Tien uur ? En ik mos al om neegn uur op school weezn. Abram en zijn broer Levie kochten zelf dode bokjes en geiten op om de vellen te verkopen. Toen zij genoeg geld bij elkaar hadden gespaard kochten zij een hoogbejaarde koe. Men kwam ze in de Tolberterstraat tegen en telkens als de koe wilde gaan liggen riep Abram zijn broer toe : ”Levie goa noar hoes tou, en hol der wat mous bie!” De koe moest het tenminste tot de Schreiershoek volhouden, en mous (=boerenkool ) moest daarbij helpen.

Door zuinigheid en hard werken bouwden ze een beginkapitaal op waarvan Abram in 1916 de vleesexportfabriek van Dam en Co oprichtte. Vijf jaar later was Abram directeur van N.V. Exportslachterij en Vleeswarenfabriek en zijn broer Levie werkte mee in de fabriek.                                                                                                                                                                          

Voor de van Dam’s brak de welstand aan. Abram had voor zijn familie een sfeervol huis in Nietap gekocht, waar ook zijn ouders en ongehuwde broer en zus woonden. En hij trouwde met de verpleegster Jette de Jonge. In 1932 kregen zij een zoon, René.

In 1938 werd de welstand nog duidelijker toen de familie een villa liet bouwen tegenover “Klein Nienoord” het huidige gemeentehuis.

Zoals het in de Nederlandse cultuur gebruikelijk is mag niemand zijn hoofd boven het maaiveld uitsteken. En Abram en Jette hebben dat persoonlijk ervaren. Ondanks dat Abraham een harde werker en een schappelijke baas was werd achter zijn rug om minder vriendelijk over hem gesproken. “Minne jeude” was wat men soms zei. Men verdacht hem van oneerlijke praktijken over de winstverdeling. Nooit recht in zijn gezicht maar Abram wist daarvan: “Maor zie binnen ja altmoal bliede dat zie waark bie mie hebben” zei hij daarop. Jette die geen Gronings sprak wekte de indruk een “echte dame “ te zijn. Zij was verpleegster en kwam bij een ongeluk meteen in actie om zo nodig eerste hulp te bieden. Maar Jette probeerde ook als een goede huisvrouw zo goedkoop mogelijk haar inkopen te doen en dat werd haar als welgestelde dame niet in dank afgenomen. Ze voelde dat er tegenstand was, en klaagde: “Er is in Leek geen winkelier die voor mij zorgt”. 

Abram en zijn familie waren aan de armoede ontkomen en hun inspanningen werden bekroond maar dit bleek geen garantie voor een leven zonder tragedie.

Toen de oorlog uitbrak probeerde het gezin nog met de auto naar IJmuiden te ontsnappen, maar alle boten waren al vertrokken. René dacht dat ze in hun kolenkelder wel veilig zouden zijn voor de Duitse bommen. Maar het waren niet de bommen, het gevaar kwam van de Duitse kampen.

In het najaar van ’42 verlieten Abram, Jette en René dit huis. Alles van hun is verdwenen. We hebben alleen nog enkele foto’s. 

Dit dubbele huis werd meteen door de Duitsers geconfisqueerd.

 

LOCATIE 2 De Dam ( Terstal)

Heiman Israëls werd geboren op 4 juli 1902 in Leek. Zijn ouders waren Levie Israëls en Antje Cohen. Hij was getrouwd met Aaltje de Vries. Zij hadden één zoon  : Levie Israëls. Heiman was dansleraar en vertegenwoordiger voor de firma Singer. Heiman werd op 7 juli 1942 opgepakt en op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 40 jaar oud.

Trouwfoto Heiman en Aaltje

Aaltje de Vries werd geboren op 16 oktober 1907 in Winschoten. Haar ouders waren Leon de Vries en Sara de Leeuw. Zij was getrouwd met Heiman Israëls. Zij hadden één zoon : Levie Israëls. Zij was danslerares van beroep. Aaltje werd samen met haar zoontje op 28 november 1942 opgepakt en op 15 december 1942 in Auschwitz vermoord, zij werd 35 jaar oud.

Levie Israëls werd geboren op 8 april 1933 in Leek. Zijn ouders waren Heiman Israëls en Aaltje de Vries. Levie werd samen met zijn moeder op 28 november 1942 opgepakt en op 15 december 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 9 jaar oud.

 Levie ook Loewietje genoemd.

 

LOCATIE 3 Bosweg 8 ( Scapino)

Freerk van Dam werd geboren op 10 september 1882 in Leek. Zijn ouders waren Miechel van Dam en Rebekka Israëls. Freerk was getrouwd met Rebecca Zadoks.Zij hadden twee kinderen : Miechel en Lazarus van Dam. Hij was veehandelaar van beroep. Freerk werd op 3 oktober 1942 opgepakt en op 22 oktober 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 60 jaar oud.

Kaart door opa Miechiel van Dam geschreven

 Freerk en Rebecca met hun twee zonen Miechiel en Lazarus.

Rebecca Zadoks werd geboren op 22 februari 1878 in Dwingeloo. Haar ouders waren Zadok Zadoks en Esther Duitscher. Rebecca was getrouwd met Freerk van Dam. Zij hadden twee kinderen : Miechel en Lazarus van Dam. Rebecca werd begin oktober 1942 opgepakt en op 19 oktober 1942 in Auschwitz vermoord, zij werd 64 jaar oud.

Miechel van Dam werd geboren op 20 augustus 1914 in Leek. Zijn ouders waren Freerk van Dam en Rebecca Zadoks. Hij was veehandelaar van beroep. Miechel werd op 7 juli 1942 opgepakt en op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 28 jaar oud.

Op verzoek van een nabestaande is er geen Stolperstein geplaatst voor Lazarus van Dam en zijn vrouw Sara Bollegraaf.

 

LOCATIE 4 Schreiershoek 26  

Simon van Dam werd geboren op 25 januari 1911 in Groningen. Zijn ouders waren Izaak van Dam en Hester Oudgenoeg. Simon was getrouwd met Golda van Coevorden. Zij hadden één zoon : Izaak van Dam. Hij was koopman en manufacturier van beroep. Simon werd op 7 juli 1942 opgepakt en op 19 augustus 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 31 jaar oud.

Golda van Coevorden werd geboren op 12 mei 1912 in Groningen. Haar ouders waren Levie van Coevorden en Keetje Vissel. Golda was getrouwd met Simon van Dam. Zij hadden één zoon : Izaak van Dam. Zij was voor haar huwelijk dienstbode van beroep. Golda werd samen met haar zoontje op 28 november 1942 opgepakt en op 10 september 1943 in Auschwitz vermoord , zij werd 31 jaar oud.

 

Toespraak bij de onthulling Stolperstein Golda Van Dam - Van Coevorden

Vandaag is het 7 september 2017 en precies 74 jaar geleden werd op deze dag Golda van Coevorden samen met haar zoontje Izaak op transport gezet vanuit Westerbork naar Auschwitz. Daar is zij op 10 september 1943 samen met haar kindje vermoord.

Deze datum komt verderop in mijn verhaal nog terug.

 

Golda van Coevorden wordt in 1912 in Groningen geboren als jongste kind in een gezin van 4 kinderen.

Alleen haar broer Barend overleeft de kampen en overleed in 1998.

Golda’s vader Levie werkte in Groningen als handelaar in lompen en metalen.

En haar moeder Keetje Vissel was vroeger dienstbode.

Als Golda opgroeit wordt zij ook dienstmeisje en vertrekt in 1930 voor een “jaartje” naar Den Haag. 

Terug in Groningen krijgt ze een baan als dienstmeisje bij de familie Hertzberger aan de Goeman Borgesiuslaan . 

Daarna gaat ze tot haar huwelijk bij haar ouders aan de Kleine Peperstraat wonen.

 

Op een zonnige zomerdag op 7 juli 1938, trouwen Golda van Coevorden en Simon van Dam. De bruidegom komt uit Leek en is het enige kind van Izaak van Dam en Hester Oudgenoeg.

Golda verhuist naar Leek om samen met Simon bij zijn ouders aan de Schreiershoek nr. 26 te gaan wonen.

Simon van Dam verdient de kost als koopman in borstels en manufacturen. Hij gaat langs de huizen met een koffer vol goedkope hemden en broeken daardoor noemt  men hem wel: “ manufacturier derde klasse”.

Op 12 maart 1941 worden Simon en Golda ouders van een kleine jongen, Izaak genaamd.

Hij wordt geboren in het Academisch ziekenhuis in Groningen. Hoe het de baby vergaat tijdens zijn eerste weken krijgen we pas veel later te horen. Uit een interview met mevr. de Grijs het volgende:

“ In april 1941 lag mevr. de Grijs in het Academisch ziekenhuis Groningen omdat ze bevallen was van een dochter.

Het was in die tijd gebruikelijk om voor een bevalling 10 dagen in het ziekenhuis te liggen. Aangezien ze volop voeding had werd er melk afgekolfd voor een zwakker kind. Haar werd daarom verzocht ipv 10 toch 14 dagen te blijven om haar melk te kunnen verstrekken.

Op de dag van vertrek mocht ze in de couveusekamer kijken bij het jongetje die zij, onwetend wie het was, had gevoed.

Het bleek Izaak van Dam te zijn en zijn moeder was Golda van Dam uit Leek. Zij vertelde mevr. de Grijs dat ze haar erg dankbaar was voor de melk voor haar zoontje. Ze nodigde mevr. de Grijs dan ook uit om hen in Leek te komen bezoeken om zo de groei van Izaak te kunnen volgen en te vergelijken met haar dochter.

Mevr. de Grijs had zich later vaak afgevraagd hoe het dat jongetje was vergaan en toen ze hoorde dat er een gedenkplek, het schooltje,  voor de Joodse Leeksters kwam belde zij om informatie en sprak de woorden: “ Had ik het jongetje maar meegenomen….”

Op 7 juli 1942 wordt Simon van Dam  samen met andere Joodse mannen uit Leek in de leeftijd van 18-55 jr. opgepakt en naar werkkamp Westerbork afgevoerd.

Simon zit ook op het eerste transport op 15 juli 1942 van Westerbork naar Auschwitz,  waar  hij op 19 augustus wordt  vermoord,  slechts 31 jaar oud.

In het najaar van 1942 brengt  Golda alvast persoonlijke spullen en voorwerpen in bewaring bij haar wederzijdse buren.

Jaren later wordt een  fotoalbum bij het Joodse schooltje binnengebracht. Het is onbekend van wie het is geweest en wie er op de foto’s staan.

Foto’s van meisjes bij een gymnastiekvereniging en tijdens verkleedpartijtjes. Foto’s die we allemaal maken, van gezellige, feestelijke en plechtige gebeurtenissen.

En dan herkent iemand van het schooltje een huis aan de Turfsingel in Groningen.

Kortom: puzzelstukjes vallen op hun plaats en ook herkennen we de namen. Het wordt duidelijk dat dit fotoalbum van Golda moet zijn geweest uit de periode van voor haar trouwen.

Op vrijdagavond 27 november 1942, de sjabbat was ingegaan dus allen zijn thuis, worden Golda en Izaakje samen met bijna alle andere Joodse inwoners van Leek uit hun huizen gehaald en in het gemeentehuis in Leek gevangen gehouden.

De volgende dag, zaterdag 28 november worden allen met de Drachtster tram via Groningen naar Westerbork gebracht.

 

Een aantal Leekster families blijft contact houden met hun Joodse vrienden die zijn weggevoerd en nu in Westerbork verblijven. Ook Golda was via Simons familie Oudgenoeg bevriend geraakt met Klaas en Jitske de Poel uit Leek. 

De familie Oudgenoeg waren buren van de familie de Poel aan de Wolveschans.

Dankzij de dochter van Jitske en Klaas de Poel weten wij bij het Joodse schooltje meer over deze vriendschap.

Zij nam in 2013 contact met ons op en deed thuis haar verhaal.

Klaas en Jitske de Poel en vooral Jitske hield van tuinieren ze hadden een grote moestuin, dat was in de oorlog zeker erg belangrijk. Joodse vrienden die in Westerbork zaten,  kregen regelmatig pakketten 

van de familie de Poel toegestuurd. Met van alles, maar vooral ook met groente en fruit.

De dochter had de correspondentie tussen o.a.   Golda en haar ouders bewaard en in een doos zaten briefkaarten, brieven, kleine voorwerpen en foto’s . Ook afkomstig van  een aantal andere Joodse families uit Leek. Die middag schenken de

nabestaanden van de fam. de Poel deze spullen aan het museum Joodse schooltje Leek.

Op de briefkaarten gestuurd vanuit Westerbork naar Leek staan niet alleen bedankjes voor de toegezonden pakketten en korte berichten over Golda  en zoontje Izaak. Ook krijgen we zo iets meer te weten over de situatie in kamp Westerbork.

Zo schrijft Golda in een brief gedateerd 15 april 1943: Marcus Oudgenoeg heeft zijn baantje terug en is erg mager geworden. Hij is nog zenuwachtiger dan daarvoor.

Ook schrijft ze dat ze in Westerbork” alleen maar haar dikke wintergoed” had en niet snapte waarom ze geen bericht ontving van de familie P. uit Niebert. Want daar had ze haar luchtiger kleding in bewaring gegeven…en die had ze nu juist nodig!

Golda zit lang in Westerbork omdat Izakje, of Jackie, zoals ze hem ook wel noemt een slechte gezondheid heeft.

In april schrijft ze: “ Als ik nog eens beleef dat ik weer uit deze hel kom, dan laat ik het kind direct in een sanatorium opnemen, want hij ziet er erg slecht uit”, en in mei schrijft ze:” Izakje was drie dagen uit het ziekenhuis maar moest na deze drie dagen weer terug met hoge koorts.”

Golda vindt het zo erg dat ze zegt:” ik was nog liever op transport gegaan als het kind maar goed was.”

Ook vertelt ze dat haar zus Ro(za) en haar zoontje Martin nog in Westerbork zitten.

Golda ontvangt o.a. koekjes en fruit van de familie de Poel en stuurt daarvoor bedankjes maar is ook nieuwsgierig naar het wel en wee van bekenden uit Leek.

Zo  vraagt ze zich af in een van haar briefkaarten: “  wie er nu in hun huis woonde.”

Behalve over de gezondheid van Izakje en het extra eten voor hem om aan te sterken, meldt ze ook dat ze “ weer aan het werk moest”. 

Alleen omdat Izaak ziek blijft worden beiden niet op transport gezet.

In augustus gaat het weer wat beter met Izaak, zoals ze schrijft: “zelfs goed.”

Alleen wil hij niet groeien en weegt met zijn twee en een half jaar slechts 17 pond.

Op 28 augustus stuurt Golda nog een briefkaart om te bedanken voor het prachtige pak waar ze verbazend blij mee is en eindigt ze met veel groeten en kusjes voor de kinders.

Per briefkaart deelt ze haar gevoel over op transport gaan: “ Maar wat geeft het ook we gaan immers allen. De één wat eerder dan de anderen, maar gaan doen we allemaal. Afijn, als het kind maar goed is dan kan het mij niet zoveel schelen want dan zie ik Simon misschien nog eens”.

Op haar aller laatste kaart aan de familie dePoel in Leek schrijft ze : “Hiermee bericht ik u dat mevr. G. van Dam- van Coevorden naar het buitenland is vertrokken. Hartelijke groeten, mevr.van Dam- van Coevorden.” 

Dat is vandaag 74 jaar geleden geschreven want toen vertrok ze samen met Izaak uit Westerbork.

Zo zaten we die 10 september 2013  aan tafel bij de dochter van de familie de Poel,  hoorden haar verhaal over haar ouders, zagen de spullen, de briefkaarten, foto’s en brieven van Golda.

En realiseerden ons op dat moment dat het precies op de dag af, 70 jaar geleden , op 10 september 1943 was dat Golda en haar zoontje Izaak in Auschwitz waren vermoord

 

 Golda met Izaakje.

Izaäk van Dam werd geboren op 12 april 1941 in Groningen. Zijn ouders waren Simon van Dam en Golda van Coevorden. Izaak werd samen met zijn moeder op 28 november 1942 opgepakt en op 10 september 1943 in Auschwitz vermoord, hij werd 2 jaar oud.

Hester Oudgenoeg werd geboren op 26 september 1867 in Leek.Haar ouders waren Markus Oudgenoeg en Reina Duitscher. Zij was de weduwe van Izaak van Dam. Zij hadden één zoon : Simon van Dam. Hester woonde in bij haar zoon, schoondochter en kleinzoon.Hester werd op 9 maart 1943 opgepakt en op 20 maart 1943 in Sobibor vermoord, zij werd 75 jaar oud.

 

LOCATIE 5 Schreiershoek 13 

Samuel Oudgenoeg werd geboren op 20 mei 1900 in Leek. Zijn ouders waren Jakob Oudgenoeg en Rika Nijveen. Hij was getrouwd met Roosje Vissel. Zij hadden drie kinderen : Rika , Jacob en Frouwke. Hij was slager van beroep. Samuel werd op 7 juli 1942 opgepakt en op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 42 jaar oud. 

Roosje Vissel werd geboren op 5 oktober 1900 in Groningen. Haar ouders waren Joseph Vissel en Heintje Levie. Zij was getrouwd met Samuel Oudgenoeg. Zij hadden drie kinderen : Rika , Jacob en Frouwke. Roosje werd samen met haar kinderen op 28 november 1942 opgepakt en evenals haar dochters op 11 december 1942 in Auschwitz vermoord, zij werd 42 jaar oud.

kaart geschreven door Roos.

Jacob Oudgenoeg werd geboren op 17 juli 1927 in Leek. Zijn ouders waren Samuel Oudgenoeg en Roosje Vissel. Jacob werd samen met zijn moeder en zussen op 28 november 1942 opgepakt en op 28 februari 1943 in Auschwitz vermoord, hij werd 15 jaar oud.

Kaart geschreven door Jakob uit Westerbork

Frouwke (Froukje)Oudgenoeg werd geboren op 21 februari 1931 in Leek. Haar ouders waren Samuel Oudgenoeg en Roosje Vissel. Frouwke werd samen met haar moeder, broer en zus op 28 november 1942 opgepakt en evenals  haar moeder en zusje op 11 december 1942 in Auschwitz vermoord, zij werd 11 jaar oud.

 Froukje rechts, met vriendin

Rika Oudgenoeg werd geboren op 8 augustus 1940 in Leek. Haar ouders waren Samuel Oudgenoeg en Roosje Vissel. Rika werd samen met haar moeder, broer en zus op 28 november 1942 opgepakt en even als haar moeder en zus op 11 december 1942 in Auschwitz vermoord, zij werd 2 jaar oud.

 Rika met haar mooie strik.

 

Verhaal van Reina Odgenoeg bij de plaatsing van de Stolpersteine:

Wij, mijn man Fred Mulder en ik Reina Oudgenoeg, vinden het nu een hele eer dat wij hier voor het ouderlijk huis van mijn grootouders Jacob Oudgenoeg en Rika Nieveen staan. En des te meer dat de familie uit Oostenrijk met ons samen deze plechtigheid bij kunnen wonen.

Nu staan wij voor het huis waar Samuel Oudgenoeg met Roosje Vissel met hun kinderen woonden en waar Samuel de slagerij heeft voortgezet. Ik weet nog dat ik als vijfjarig kind voor dit huis stond, tussen mijn ouders in. Mijn vader Aaron Oudgenoeg zag ik huilen, maar zo jong als ik toen was, begreep ik dat niet.

Mijn vader is de dans ontsprongen, dankzij zijn vele onderduiken. Kort voor de oorlog leerde hij mijn moeder kennen in de Stad Groningen. Omdat mijn moeder in Haarlem woonde, gingen zij na hun huwelijk ook in Haarlem wonen. Op een gegeven ogenblik werden zij verplicht naar Amsterdam te verhuizen.

Nadat mijn moeder jong kwam te overlijden, heeft mijn vader nooit meer over zijn familie gesproken. En dus wist ik als enig kind niets van het bestaan van Leek. Na het overlijden van mijn vader, kwamen veel papieren boven water waaronder de Rode Kruispapieren uit de oorlog. Aan de hand daarvan kwam ik tot de conclusie dat mijn vader nog vier broers en twee zusters had.

Toen is mijn speurtocht begonnen.

Via het archief in Groningen en Assen, kon ik mijn stamboom samenstellen. Ik begreep toen pas wat dat heeft betekend voor hem, dat zijn gehele familie weggehaald was en omgekomen. Wel hoorde ik later van mensen uit Leek, dat Aaron Oudgenoeg zijn familie had gewaarschuwd en gezegd dat zij moesten onderduiken. Echter niemand geloofde hem daarin.

Ook Samuel en zijn gezin werden weggevoerd naar Auschwitz en aldaar vermoord. Wij herdenken met deze vijf stenen de laatste bewoners van de familie Oudgenoeg in het huis Schreiershoek no.13 te Leek door het leggen van een roos voor elk lid van dit omgebrachte gezin.

Wij zullen nu gezamenlijk met elkaar: Marijke de Goederen-Oudgenoeg en haar zonen Philip en Alexander en mijn echtgenoot Fred en ikzelf de roos bij de stenen leggen.

Reina Oudgenoeg

(Heiloo: 7 september 2017)

 

LOCATIE 6 Thedemalaan ( Nietap A12) 

Benjamin Oudgenoeg werd geboren op 12 december 1897 in Roden. Zijn ouders waren Jacob Oudgenoeg en Rika Nieveen. Benjamin was getrouwd met Ilse Wolf. Hij was landarbeider en veehandelaar. Benjamin werd op 7 juli 1942 opgepakt en op 10 augustus 1942 in Auschwitz vermoord, hij werd 44 jaar oud.

            

Ilse Wolf werd geboren op 9 augustus 1907 in Berlijn. Haar moeder was Rosa Weintraub en haar stiefvader Friedrich Wolf. Zij was getrouwd met Benjamin Oudgenoeg. Ilse werd op 12 november 1942 opgepakt en op 19 november 1942 in Auschwitz vermoord, zij werd 35 jaar oud.