MUSEUM JOODSE SCHOOLTJE
JOODSE
SCHOOLTJE

Voortgang renovatie en museale herinrichting van het Joodse schooltje

Waarom renovatie en herinrichting?

Al bijna 30 jaar is museum ‘Het Joodse Schooltje’ verantwoordelijk voor het bewaren van Joods erfgoed uit Leek en omgeving.

Na al die jaren is het tijd om het interieur op te frissen en aan te passen aan de behoeften van nu. Plafond, muren en vloer worden geschilderd en de vitrinekasten worden uit het schooltje gehaald. In de werkplaats krijgen de kasten een verfbeurt en nieuwe deuren van gehard veiligheidsglas. Daarna worden de kasten teruggeplaatst en krijgen ze een nieuwe vaste presentatie over Joods Westerkwartier.

Het is straks mogelijk om interactief op zoek te gaan naar verdiepende informatie in beeld, tekst en video. Daarnaast verduurzaamt de gemeente Westerkwartier het gebouwtje met vloer-, plafond- en muurisolatie en voorzetramen. Ook worden er zonnepanelen geplaatst. Deze werkzaamheden zijn allemaal noodzakelijk om de te hoge energiekosten te verlagen.

Educatie

Behalve het aanpassen van het interieur aan de huidige tijd vinden we educatie heel belangrijk. Voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 is al een lespakket beschikbaar. Er komt voor leerlingen van het voortgezet onderwijs een nieuw educatieprogramma. Hiervoor gaan we samenwerken met Herinneringscentrum Westerbork en het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.

Uitruimen en inpakken

De vrijwilligers van museum ‘Het Joodse Schooltje’ hebben opgeruimd, dozen ingepakt en museumstukken en boeken naar een daarvoor geschikte opbergruimte gebracht. De hele collectie is door onze handen gegaan!

Realisatie

Willy van der Schuit is de ontwerper van de nieuwe inrichting. Zij is verantwoordelijk voor het concept, onderzoek en uitwerking in tekst en beeld. Het team van OpMaat 3D realiseert het aanpassen van de bestaande kasten, schoolbank en alles wat verder aan- en ingebouwd moet worden. Studio Eye Candy zorgt voor grafische vormgeving, beeldbewerking en navigatie van de touchscreen.

Druk aan het opruimen en inpakken
De vrijwilligers van museum ‘Het Joodse Schooltje’ hebben opgeruimd, dozen ingepakt en museumstukken en boeken naar een daarvoor geschikte opbergruimte gebracht. De hele collectie is door onze handen gegaan!
...lees verder
De vitrinekasten worden uit het schooltje gehaald. In de werkplaats krijgen de kasten een verfbeurt en nieuwe deuren van gehard veiligheidsglas. Daarna worden de kasten teruggeplaatst en krijgen ze een nieuwe vaste presentatie over Joods Westerkwartier.
...lees verder
Daarnaast verduurzaamt de gemeente Westerkwartier het gebouwtje met vloer-, plafond- en muurisolatie en voorzetramen. Ook worden er zonnepanelen geplaatst. Deze werkzaamheden zijn allemaal noodzakelijk om de te hoge energiekosten te verlagen.
...lees verder
Na 30 jaar is het tijd om het interieur op te frissen en aan te passen aan de behoeften van nu. Plafond, muren en vloer worden geschilderd.
...lees verder