MUSEUM JOODSE SCHOOLTJE
JOODSE
SCHOOLTJE

Seideravond en Pesach

De kinderen worden betrokken bij het gebeuren, hun aandacht wordt vastgehouden door ze al vertellend bij het verhaal te betrekken. Het jongste kind stelt vier vragen over de bijzondere betekenis van de maaltijd. Dit heeft te maken met de mondelinge overlevering waar in de Thora over gesproken wordt. Het stellen van de vragen wordt Ma Nisjtana genoemd. (beschreven in de Misjna = Mondelinge Leer)

Op de feestelijk gedekte tafel staat o.a. de seiderschotel met zes symbolische hapjes die doen herinneren aan de bittere slavernij in Egypte. In sommige orthodoxe kringen kan de uitleg van het Pesachverhaal tot in de vroege ochtend van de volgende dag duren,omdat er veel vragen kunnen worden gesteld die beantwoord moeten worden.

De meeste Joodse families houden zich aan de traditionele viering en seideravond is dan ook dé avond waar families bij elkaar komen. In Israel merk je dat trouwens als je aan het eind van de avond/begin van de nacht naar huis gaat. De wegen in het gehele land zijn verstopt alsof het spitsuur is. Niet zo gek als je bedenkt dat de ene helft van Israel op bezoek gaat bij de andere helft.

Pesach, 6 april t/m 13 april 2023

15-22 Nisan. Feest van de ongezuurde broden. Pesach is een eeuwenoud feest dat zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van het volk Israël, waarbij de uittocht van het Joodse volk uit Egypte wordt herdacht.

Heel lang geleden werd met dit feest de eerste oogst van het nieuwe jaar gevierd. De eerste gerst en de eerste lammetjes werden geofferd.

Tegenwoordig wordt de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdacht. Na een periode van ongeveer 400 jaar slavernij in Egypte werd het volk van Israel door een van haar leiders, Mozes, Egypte uitgeleid op weg naar het beloofde land Israël.

Om dit feest te kunnen vieren wordt het hele huis grondig schoongemaakt en vrij gemaakt van gist. De keuken krijgt een extra beurt. Alle bestek wordt uitgekookt en het speciale Pesachservies wordt klaargezet. Met Pesach mogen alleen levensmiddelen zonder gist gegeten worden (ongedesemd).